Çalışma odasının olmazsa olmazları.
Çocukluktan yetişkinliğe hepimizin kafasında sahip olmak istediği bir çalışma odası tarzı vardır. Öğrenciyken kullandığımız çalışma odası bir işe başladığımızda dahi ihtiyacımız olabilir. Peki bir çalışma odası oluşturmadan önce çalışma odasında gerçekten neye ihtiyacınız var? ihtiyaçlarınızı belirleyip sonrasında önceliklendirmelisiniz. Bu önceliklendirme sonrasında belki de ihtiyacınız olduğunu düşündüğünüz şeyin gerçekten ihtiyacınız olmadığına karar vereceksiniz. Çalışma odasın oluşturan eşyaların başında mobilyalar geldiğinden mobilyaları es geçemeyiz. Bir çalışma odası için ihtiyaçlarımızı belirlerken dört farklı kritere ihtiyaç duyarız. Bunlar kullanım amacına yönelik alan oluşturulması, hareket alanının belirlenmesi, teknolojik cihazların konumu ve çalışma masasıdır.
1-Amacınıza Yönelik Alan Oluşturun
Pandemiyle birlikte uzaktan çalışmanın yaygınlaştığı günümüzde çoğumuz evden çalışmayı seçtik. Peki ev ortamı çalışmalarımızı gerçekleştirmek için uygun muydu? veya kendimize daha iyi bir ortam hazırlayarak çalışma verimimizi arttırabilir miydik?. Öncelikle karar vermemiz gereken nerede ve nasıl sorularını sorarak hangi durumda verimliliğinizin artabileceğidir. Fazla rahat bir çalışma ortamı sizi sürekli mola yapmaya teşvik ediyor olabilir bunun önüne geçmek için yatağınıza sırtınız dönük bir konumda çalışmalısınız. Bir başka dikkat etmeniz gereken detay ise çalışma masanızı pencere önüne yerleştirmemek olacaktır. Dışarıdaki ses ve hareketlilikler dikkatinizi kolayca dağıtabilir. Bu nedenle çalışma masanızın konumunu dikkat dağıtıcı ortamdan uzak bir yere yerleştirmelisiniz.
2-Hareket Alanınızı Belirleyin
Çalışma odaları hareket etmek için oldukça küçüktür. Bu sebeple size hareket etmenizi sağlayacak alanlar bulmanız gerekir. Evden çalışma hareket kabiliyetlerimizi
kısıtlayabilir. Çalışma temposu ile farketmeden uzun zaman harcadığımız çalışma odasında hareket alanı kısıtlayıcı olabilir. Bu nedenle küçük molalar vererek bu
molaları dışarıda yürüyüş yaparak değerlendirebilirsiniz. Hava alıp küçük egzersizler yaptıktan sonra odaklanmanız çok daha kolay olur.
3-Teknolojik Cihazların Konumu
Evdeki bir çalışma ortamı dikkat dağıtıcı unsurların en fazla olduğu alandır. Ofiste çalışırken sizi meşgul eden teknolojik cihazları kullanmak yasak olduğundan muhtemelen ofisteki veriminiz eve kıyasla daha yüksektir. Dolayısıyla bir başka dikkat dağıtıcı unsur sosyal medyalarınızdan cihazlarınıza gelen bildirimler olabilir. Bu durumu en aza indirmek için odanızda bir şarj istasyonu belirleyin. Sizin için acil olmayan bildirimleri sessize aldıktan sonra çalışmaya başlayın.
4-Çalışma Masası
Evden çalışanların vazgeçilmez mobilyası olan çalışma masası modelleri farklı boyutlarda üretilirler. Çalışma masanızın lamba, telefon, şarj aletleri gibi birçok cihaza ev sahipliği yapıyor olabilir. Dikkatinizin dağılmaması için işiniz haricindeki cihaz ve notları çalışma masanızda barındırmamanızda fayda var. Öncelikle ayakta mı? uzanarak mı? yoksa oturarak mı çalışacağınıza karar verdikten sonra bir çalışma sandalyesi alıp almayacağınız netleşecektir. Bilgisayar ekranınızın boyun sağlığınız için göz hizanıza da olduğundan emin olun. Eğer değilse bir yükseklik ayarlanır çalışma koltuğuna sahip olarak bu sorunu kısa sürede çözebilirsiniz. Masanızda ihtiyacınız olacak eşyalara rahat ulaşabilmek için eşyalarınızı doğru bir şekilde konumlandırmalısınız bu sayede ergonomik bir çalışma masası ve çalışma sandalyesine sahip olmak sizi bu zahmetlerin çoğundan kurtarır.
Özetle hayatımızı planlayarak bir düzene oturtmak oldukça önemlidir çünkü, evden çalıştığımız dönemlerde, bireysel başarılarımızı arttırmak için nasıl bir ofis çalışma alanına sahip olmamız gerektiğinden kısa bir şekilde bahsettik.
İşyeri veya ofisinizde ihtiyacınız olacak İzmir de ürettiğimiz ofis mobilyalarını inceleyin.